HACCP engedélyezési folyamata

HACCP: olyan élelmiszerbiztonsági rendszer, amely meghatározza, értékeli és szabályozza az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős veszélyeket.

HACCP célja az élemiszerbiztonság megőrzése önellenőrzés útján.

Jogszabályok alapján élelmiszerlánc minden tagjának HACCP rendszert kell bevezetni és működtetni.

HACCP rendszer (működtetése alábbi vállalkozásoknak) kötelező:

  • Élelmiszerkereskedések: boltok, kis- és nagykereskedések, vegyesboltok, húsboltok, zöldségesek
  • Vendéglátóipari egységek: éttermek, mozgó büfé kocsik, italboltok, pizza árusítók, pékségek,fagylaltozók, cukrászdák üzemi konyhák, közétkeztetők; kifőzdék, kocsmák
  • Élelmiszer gyártással és/vagy csomagolással foglalkozó üzemek

HACCP RENDSZER KIÉPÍTÉS MENETE

Végzettséghez kötött tevékenységek körébe tartozik a HACCP rendszer kialakítása. HACCP rendszernek mindig az aktuális állapotra és adott egységre vonatkoztatva kell kialakítani.

  1. helyszíni felmérés, konzultáció
  2. árajánlat elküldése, elfogadása
  3. HACCP rendszer kiépítése
  4. minőségbiztonsági rendszer átadása, átvétele

HACCP kézikönyv elemei:

Dokumentációba foglaljuk a(z)

  • céges adatokat
  • vállalkozás tevékenyégi körét
  • termékcsoportot
  • értékesítendő termékek leírását
  • technológiai folyamatábrát
  • alaprajzot (termék és személyi forgalommal)
  • veszélyelemzést (kritikus határértékek meghatározása, leszabályozása, helyesbítőtevékenységek)
  • élelmiszerbiztonsági dokumentációkat
  • munkautasítások meghatározását